Yoga
 

Vanliga frågor och svar

Boka tid

Boka tid

 

Kontakt

+46 73 077 1867

En reflektion av Covid-19 och traditionell österländsk medicin

En reflektion av Covid-19 (SARS-CoV-2) och coronavirus ur den mer traditionella medicinens synvinkel.

Det här blev en lite längre text av olika tankar, se sammanfattning nederst.

Allmänt känt är ju att Influensa i normala fall sprider sig mer eller mindre varje vinter och står för en betydande dödlighet varje år.

Tittar vi bakåt så är det fullt normalt med epidemier, även i de gamla klassiska texterna finns referenser till detta, även om pandemier var såklart inte lika naturligt, det var helt enkelt svårare att färdas över världsdelar för ett virus.

Mer i nutid så känner vi till den så kallade spanska influensan 1918, som dödade uppåt en 50 miljoner människor världen över.

1957 var det dags igen, med 2 miljoner dödsfall respektive 1968 med 1 miljon dödsfall (”asiat” respektive ”Hongkong”-influensan).

Samt mer nyligen svininfluensan, fågelinfluensan, ja som du märker är det ett återkommande mönster i världen vi lever i.

När det inträffar en Infektion med ett influensavirus producerar immunförsvaret antikroppar i blodet som neutraliserar viruset. Om personen stöter på samma influensavirus igen medan antikropparna fortfarande finns, är kroppen skyddad och personen bör inte utveckla infektionen.

Just det är ett kännetecken för influensavirus, att de ofta muterar och antikroppar kan inte skydda tillräckligt mot nya mutationer.

Så, ur traditionell asiatisk medicinsk synvinkel, vad kan vi lära oss av det?

Eftersom virus och influensa inte är något nytt på denna planet så finns det såklart lärdomar, erfarenheter och andra synvinklar på detta. Det finns två huvudspår när det gäller virus och bakterieinfektioner, vad vi skulle kalla förkylning eller influensa, och det är ”kalla” och ”varma” infektioner. Jag förenklar en hel del eftersom detta kan man skriva spaltmeter om.

Cirka år 220 så skrevs Shang Han Lun, av Zhang Zhong Jing, en bok och förklaringsmodell om vad som ses som ”kalla” eller kylande invasion av något. En typisk förkylning, som även du kan se att benämningen är densamma, man kallade den Vind-kyla invasion då, och förkylning idag. Typiska tecken är att man fryser, näsan rinner, men man kan såklart även få ont i halsen, hosta, ja hela den vanliga symptombilden.

Sedan kom nästa del på 1600-talet, och man kallade detta Vind-hetta, och typiska symptom är ont i halsen, feber, en viss torka i kroppen, som torrhosta, röda ögon, och törst.

Jag går inte in på andra specifika virus eller bakterier, men samma uppdelning kan göra för polio, HIV, mässling och så vidare. I detta fall är fokus på förkylning och influensavirus.

Nivåer

Förutom dessa två uppdelningar på symptomens känsla eller temperaturattribut, så finns det också olika nivåer på den ”invasion” som skedde på kroppen.

Kort sagt 4 eller 6 olika nivåer (lite beroende på teoretisk modell), där man börjar på utsidan av kroppen, typiska symptom som är ont i kroppen, ont och stelhet i nacken/axlar, huvudvärk, luftvägarna påverkas (utsida på väg mot insida) – näsa, hals, hosta. Typiskt är också att man ofta känner en aversion mot kyla, man vill bädda ner sig, täcka över huden, och som kan gå över till feber och frossa.

En intressant reflektion i detta är att man ser huden som barriär, den yttre manifestationen av lungorna på sätt och vis. Som du kanske har observerat så brukar man inte svettas i detta stadie, i början av en förkylning eller influensa, hudens porer täpper till, stänger ute.

Om då inte kroppen lyckas skaka av sig detta, om immunförsvaret inte kan bekämpa, eller höja temperaturen så bakterierna dör, eller om själva invasionen i sig är väldigt stark (som Covid-19) så anser man att invasionen av detta går inåt i nivåerna.

Vad som händer då är att febern börjar stiga, infektionen går djupare i lungorna, kroppen kämpar med att reglera temperaturen och frossa till svettningar uppstår. Ju djupare invasionen sker, desto mer blir påverkan på organen, som lungorna, men även mage, tarmar, ögon och andra organ kan bli involverade.

När det går riktigt djupt, typiska exemplet är att njurarna eller hjärtat kan bli påverkat, som anses vara väldigt djup i kroppen, ut den traditionella modellens synvinkel.

Covid-19 verkar både ha en stark Vind-hettaegenskap, med mycket röda varma tecken, både i ögon, hals och lunga. Det som även verkar vara ett kännetecken är att viruset angriper organ lättare och skapar lång återhämtning, alltså ur traditionell synvinkel så är det en stark invasion, det smittar tämligen lätt och tränger in djupare i kroppen.

Även den kända Corona-tungan som uppmärksammats i media visar på klassiska tecken på hetta, där tungan blir delvis eller helt avskalad av beläggning. Läkare och vetenskapsmän ser fascinerat detta, men som akupunktörer och örtläkare redan dokumenterade på 1600-talet.

Varför drabbas vissa mer allvarligt?

Att viruset drabbar vissa personer mer har ur denna läkeform en självklar förklaring. Eftersom vi inte ser människor som någon slags ”normal-median” människa, så är vår självklara bild att varje individ har egna egenskaper och förutsättningar. Det som kan vara en helt frisk och vältränad individ kan ses också ha t.ex. en svaghet i lungan från många års träning och då när ett virus som angriper lungorna så kraftfullt så kan dem friska individen plötsligt drabbas hårt. Om jag ska generalisera igen så är det vad man ser som Yin-brist i olika meridianer eller organ som ger upphov till komplikationer med Covid-19. Därför kan vissa får Covid-19 helt obemärkt medan andra måste till IVA. Det är samma anledning till varför vissa kan sköta hälsa och kost och ändå få cancer, medan andra kan missköta sig och leva till 100.

 

 

Så vad kan vi göra då?

Ändra förutsättningar för kroppen är svårt, det är samma som ändra gener mer eller mindre, men däremot så kan du göra ditt bästa för att sköta om din kropp och sinne. Stress, dålig kost, obalanserat liv med för lite sömn eller för lite återhämtning,

Jag sticker ut hakan lite och nu medan det är pandemi, se till att du har energi kvar i kroppen när du har tränat, ta inte ut dig till 100%. Vältränad är inte samma sak som hälsosam. Vältränad brukar ses i vår moderna värld som traditionellt bristsymptom. Där underhudsfett är minimalt, energireserven är låg. Mycket konditionsträning kan vara skadligt.

Visste du till exempel att den låga pulsen som ses som ett tecken på att vara vältränad ses enligt traditionell pulsdiagnostik som att man saknar energi? Tänk på det när du ser om dessa vältränade idrottare som får både hjärtproblem när de blir bara lite äldre. Joggarens ”uppfinnare” blev ju inte så gammal.

Nu kan du såklart träna och röra på dig, det är bara bra, men med måtta. Inte ser du varken i djurens värld eller i mer traditionella samhällen att man först jobbar heltid, sedan tar hand om barn, sedan tränar tills man är slut?

 

Symptombehandling

Behandling med akupunktur brukar väldigt ofta hjälpa till med återhämtning, men kan såklart också stärka immunförsvaret. En grund i mina behandlingar är att alltid ”fylla på” med energi, och det brukar göra dig som patient lite trött efteråt, man behöver vila och återhämta sig, och den inre delen av kroppen behöver reparera sig och fylla på med energi.

Du kan inte ha massa energi på utsidan, i muskler, huvud och vara aktiv hela tiden, utan återhämtning är A och O.

Det verkar också vanligt att återhämtningen från Covid kan ta tid, och återkommande känsla av infektion uppstår med röda ögon, trötthet och lätta symptom.

Akupunkturbehandlingen strävar efter att stärka upp kroppen och immunförsvaret, samt skapa utrymme för återhämtning.

 

Sammanfattning

Virus och epidemier är inget nytt under solen, de händer återkommande men blir såklart lättare en pandemi nuförtiden.

Traditionellt har man delat in liknande symptombilder som ”vind-hetta” där det uppstår röda, febriga tecken.

Covid verkar ha lättare att gå inåt i kroppen från luftvägarna, traditionellt anser man att infektioner kan penetrera på olika nivåer där organ är sista nivån.

Ur samma traditionella synvinkel anses det att vad som även ses som friska och vältränade kan ha brister som gör att sjukdom kan utveckla allvarliga symptom.

Återhämtning från Covid, samt stärka immunförsvaret är vad fokus är för behandlingarna med akupunktur.

 

Notering för dig som läser detta, jag hävdar inte att jag kan behandla Covid-19 eller virus, utan fokus är på att behandla symptom och helhetshälsan för kroppen, allt enligt gällande lagstiftning.